Dlaczego tak nam smakują?
Biały cukier, aspartam, syrop glukozowo-fruktozowy – dlaczego tak nam smakują?
Cukier należy do grupy węglowodanów – związki energetyczne niezbędne do codziennego funkcjonowania. Składa się z węglowodanów jednocząsteczkowych ( glukoza, fruktoza, galaktoza – filar naszej diety) oraz dwucukry (sacharoza, laktoza)
Cukier ze względu na swój słodki posmak dodawany jest wszędzie! Cukier działa na ośrodki mózgowe odpowiedzialne za uzależnienie nawet osiem razy silniejsze niż od kokainy!
Badania wykazują, że u dzieci wypijających puszkę gazowanego napoju dziennie prawdopodobieństwo późniejszej nadwagi wzrasta o 60%!
Szybka prezentacja rodzajów cukru:
GLUKOZA – jest tak zwanym „cukrem krwi”. Obecna w warzywach i owocach. Jest podstawą substancją w metabolizmie wszystkich roślin i zwierząt. Większość podstawowych produktów żywnościowych jest zamieniana w glukozę skąd jest transportowana dalej do mięśni. Glukoza jest zawsze obecna w naszej krwi. Bardzo ważna jest dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.
DEKSTOZA – zwana również “cukrem zbożowym”, jest wydobywana syntetycznie ze skrobi.
FRUKTOZA– jest cukrem owocowym.
MALTOZA– jest cukrem pochodzącym ze słodu.
LAKTOZA – to cukier mleczny.
SACHAROZA – jest rafinowanym cukrem produkowanym z trzciny cukrowej i buraków cukrowych. Sacharoza składa się z jednej cząsteczki fruktozy i jednej cząsteczki glukozy związanych ze sobą wiązaniem glikozydowym (cukier stołowy).
Spożycie cukru z roku na rok jest coraz wyższe. W krajach wysokorozwiniętych wynosi ponad 70 kg / osobę na rok.
Dieta bogata w cukry powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Trzustka zmuszona jest do pompowania większej ilości insuliny niż potrzeba (wymusza na układzie odpornościowym wyższych obrotów pracy). Dochodzi do osłabienia flory jelitowej a w konsekwencji do stanu zapalnego.
Długofalowe skutki spożywania cukru:
- Otyłość
- Próchnica
- Grzyby i bakterie ( Candida)
- Zaburza równowagę flory jelitowej
- Choroby autoimmunologiczne
- Zaburzenia psychiczne
- Insulinooporność
- Cukrzyca typu 2
Szkodliwe zamienniki białego cukru:
Aspartam –> należy do substancji chemicznych ( neurotoksyna), która negatywnie stymuluje receptory neuronów. Doprowadza to do całkowitego wyczerpania receptorów. Jest to trucizna pod symbolem E951. W skład aspartamu wchodzą trzy związki – kwas asparaginowy, fenyloalaniny oraz metanol.
Skutki spożywania słodzików (as partam /acesulfam K )
- Tycie
- Depresja
- Utrata pamięci
- Problemy ze wzrokiem
- Problemy z mówieniem
- Mrowienie kończyn
- Uszkodzenia mózgu i nerwów
- Choroba Alzheimera i Parkisona
- Neurologiczne zaburzenia skurczów mięśni
- Bóle głowy
- Napadowe kołatanie serca
- Objawy ADHD
Uwaga! Popularne produkty zawierające as partam: coca- cola zero, coca-cola light, pepsi light, sprite light, gumy do żucia orbit, Winterfresh, Airwaves, suplementy diety w tabletkach rozpuszczalnych ( multiwitaminy), większość produktów z napisem LIGHT / SUGAR FREE.
Syrop glukozowo – fruktozowy (high fructose corn syrup – HFCS). Produkowany jest ze skrobi kukurydzianej, pod wpływem hydrolizy otrzymuje się syrop wysokoglukozowy ( skład: 96-98% glukozy). Wykorzystywany jest w szerokim przemyśle spożywczym ze względu na wydajność. Tańszy zamiennik tradycyjnego cukru.
Skutki jakie może powodować konsumpcja syropu glukozowo- fruktozowego:
- Insulino oporność
- Otłuszczenie wątroby
- Otyłość
- Cukrzyca typu 2
- Nadciśnienie tętnicze
- Choroby układu sercowo-naczyniowego
- Dna mocznowa
- Kamica nerkowa
- Zaburzenia czucia głodu i sytości
Kilka przydatnych wskazówek jak radzić sobie po detoksie cukrowym:
- Przygotuj zdrowe zamienniki słodkości przy użyciu ( daktyli, miodu, stevi, cukru kokosowego)
- Dodawaj przypraw przeciwzapalnych ( kardamon, cynamon, kakao – obniżają poziom cukru we krwi)
- Używaj do wypieków oleju kokosowego (wolniej podnosi się poziom cukru we krwi)
Aby cieszyć się dobrym zdrowiem i brakiem stanów zapalnych powinniśmy kontrolować dwie rzeczy:
1. Poziom cukru we krwi
2 Insulinę – hormon obniżający poziom cukru we krwi